Veure Mart a Mataró


A Mataró veure les estrelles és tota una experiència. Trobar-te al bell mig de la ciutat, en una terrassa amb gent per conèixer amb els mateixos interessos que tu; tots mirant com s’obria l’observatori amb ulls de nen el dia de reis. Primerament et posen en situació amb unes diapositives i una explicació de tot el que veuràs i el perquè de tot plegat. Diapositives de les quals només posaré aquí unes quantes per tal que us piqui la curiositat i la pròxima cita amb l’associació Cosmos que serà el pròxim 26 de juliol des de Torre Llauder  per veure el cel de les Santes, no la podeu perdre perquè demanareu molts desitjos gràcies a les Perseids!

No deixeu de consultar la seva web i estar al dia de totes les seves activitats:      http://www.cosmosmataro.org/

Una vegada acabada l’explicació, et conviden a pujar a la terrasseta abans esmentada i fins i tot t’ofereixen quelcom de beure fresquet!! Així, veient com cau la nit d’estiu amb una birreta a la mà (la qual també la pots anar a buscar al bar que hi ha al segon pis, i un entrepà si volguessis…) amb gent nova interessant, com ara un noi anglès que ens va explicar com acabaria la terra engolida pel sol; admirant tot el front marítim de cara a Santa Maria tota il·luminada  i protagonista; i amb la muntanya i la resta de la ciutat a les teves esquenes… anaven apareixent les primeres “estrelles” que realment eren els planetes que veuríem (mart, júpiter i saturn).

20160625_220217

Finalment i una vegada va caure la nit definitivament, vam entrar a l’observatori on vam poder observar per telescopi allò que ens havia explicat a la conferència prèvia, Observar Mart va ser bonic, però veure Júpiter amb les dues línies que el creuaven de banda a banda va ser espectacular amb les seves  llunes!! (Imatge que més s’assembla al que vaig veure trobada a Internet)

thumb jupiter

Aquella nit en particular estudiàrem Mart donat que estava en un dels punts més propers a la terra i en oposició al sol,  la qual té la màxima proximitat cada 2 anys i 50 dies. S’havia d’aprofitar l’event perquè en uns dies desapareixeria darrera del sol com cada any. Per fer-vos una idea de la distància, aquella nit estava a 15o milions de kilòmetres, i al 2018 només a 40 i pocs milions de kilòmetres, així que tenim altre cita en un parell d’anyets.

20160625_212146

El planeta és fred i tènue, no  hi ha aigua líquida, i tant l’estiu com l’hivern son molt crus, amb una mitja de -63º. Geològicament té 3 volcans, i la muntanya més gran ( tant d’altura com d’amplada) del Sistema Solar, el Mont Olimp que de fet és una muntanya volcà amb una altura de 22 km. També té ni mes ni menys que dues llunes que al contrari de la nostra tenen atmosfera; anomenades Phobos (POR) i Deimos (FUJIDA)

20160625_211116

 

20160625_211324

El senyor Giovanni Shiaparelli amb molta imaginació i paciència es va encarregar de fer el mapa de Mart publicat al 1888.20160625_212341350px-Karte_Mars_Schiaparelli_MKL1888

Hem va semblar molt curiós que tothom tingués clar que era un planeta habitat fins a l’any 1955, tant és així que fins i tot hi han referències del Nodo a l’any 1952 donant per sentat la vida a MArt.

La primera foto que es va fer a Mart va ser al 1965. Parlant de fotos… Mai s’ha pogut fer una foto de la Terra des de Mart, malauradament totes les fotos tant xules que corren són mentida.

20160625_213153

D’aquell primer aparell que van portar per estudiar Mart en queda ben poc, el Curiosity actualment consta d’un reactor termonuclear, no necessita energia solar donat que  treballa de nit amb un robot geològic. Pròximament Europa enviarà una de biològica per estudiar l’ADN i  esbrinar quina classe de metall fa tanta pudor.

El que sí que podem veure a les fotos 3D que en el nostres dies  fa la Curiosity,  són les coses rares que la gent es dedica a buscar com llaunes de coca cola, aliens, i construccions de civilitzacions perdudes.

20160625_214301

20160625_214210

20160625_213227

I fins aqui a nit meravellosa que vaig passar  amb el Grup d’Astronomia de Mataró.  Si vosaltres també ho voleu gaudir, només heu d’adreçar-vos al carrer Bonaire, 25 i pujar a l’àtic on trobareu COSMOS.

Si voleu xafardejar per la seva pàgina web i trobar el calendari d’activitats, el cel a Mataró o fins i tot la seva botiga només cal que cliqueu a l’enllaç:

http://www.cosmosmataro.org/

Us convido a ver-vos seguidors del seu facebook per no perdre’t cap notícia astrònomica, sessions grupals obertes etc…

https://www.facebook.com/cosmosmataro/?fref=ts

Què, us animeu a trobar-nos el proper 26 de Juliol?

 

 

 

 

Deixa el teu comentari