Qui era Pere Hortós i Cuní


 

El coneixement científic de la sexualitat durant la repressió.

 

Després de documentar-me per escriure aquest post m’han vingut moltes ganes d’anar a l’acte d’homenatge i conèixer una mica més d’aquest home valent i avançat al seu temps.

Temps de dictadura i repressió, durant els anys 70 i 80, que es dedicà a la difusió i el coneixement científic de la sexualitat en plena Dictadura.

D’ell es diu que no li faltava lloc on anar a fer xerrades; casals, associacions de veïns, ateneus, cinemes, sales de música etc, per a tots els racons de la comarca. Cicle de quatre conferencies  on  donava tota la informació sexual, abordant tota la temàtica. Tampoc no li faltava lloc per anar a la recerca de material d’on documentar les seves informacions; així aconseguí les obres de William Masters i Virginia Johnson, que publicades en castellà a l’Argentina, les tenia via França i les portava a Catalunya.

Fou membre des dels seus inicis de la Societat Catalana de Sexologia de l’ Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears. Actualment era el  President d’Honor de la Institució Catalana de Salut Sexual…

No podia ser menys, només un llicenciat en Filosofia i Lletres i Història, a part de medicina i cirurgia; podia transmetre i obtenir una visió global del context sexual, la medicina psicosomàtica, la psicoanàlisi, etc.

Entre els anys 1978 i 1983 ens apropava a la llibertat sexual, la realització personal, la definició personal o la repressió sexual. entre d’altres, en una secció fixa al setmanari  El Maresme. El qual fins i tot durant un temps va tenir la seu al garatge d’en Pere Hortós, ja que a més de ser membre del consell de redacció també era soci fundador.

Des del passat febrer una colla de gent com ara en Joan Batlle, Pep Illa, Manuel Mas, Ramon Prujà, Miquel Reniu (grup impulsor de l’homenatge); demanaven  des d’el Tot Mataró la col·laboració de tots aquells que el van conèixer i podien remetre records i imatges per tal de recollir testimoniatges de la seva trajectòria per a fer aquest llibre que el proper dia 7 presenten.

En Pere Hortós va morir el 28 d’agost del 2012 amb 79 anys a Mataró, la ciutat on va exercir i viure, al Carrer Sant Benet. I a Mataró li fan un merescut homenatge a càrrec del Grup Promotor Homenatge al Metge Pere Hortós i Cuní; i amb les intervencions Pere Hortós i Nogueras (fill) i Miquel Maresma (metge i president de la Societat Catalana de Sexologia).

Homenatge i presentació de llibre.   7 de Novembre a les 19h. a Can Palauet

perehortoscuni-1978-46a

 

 

 

 

Deixa el teu comentari