L’amor d’en Gaudí a Mataró: Pepeta Moreu


L’amor d’en Gaudí a Mataró: Pepeta Moreu aquesta gran desconeguda mataronina que en aquest post descobrirem.

Pepeta Moreu, la gran desconeguda

Pepeta va nèixer i viure a Mataro. Més exactament a l’ara coneguda com a Casa Coll i Regàs; en aquella època era “can panxut” en honor a son pare, Antoni Moreu; construïda a l’any 1864.

Era la gran de 4 germans, que a l’any que conegué a Gaudí contaven amb les següents edats: Pepeta 27, Magdalena 23, Agustina 21 i l’únic nen; en Josep Mª de 12 anys.

Corria llavors l’any 1885 quan en Salvador Pagès introduí a en Gaudí dins la familia Moreu per presentar-li les filles amb intenció d’emparellar-lo.

Per aquell temps la Pepeta era tota una revolució. Una dona alta i rosa de cabells or vell. Amb una gran personalitat que li permetía poder baixar des del bell mig carrer Argentona fins a la platja només vestida amb un banyador. Dona molt culta, tocava el piano i era entesa en política. Simpatitzava amb tot allò revolucionari i modern. Com ara l’anarquia, el laicisme i la república. A casa seva sovint es feien reunions amb gent important simpatitzants també d’aquelles idees a la Mataró de finals de segle XIX.  Entre ells un jove Gaudí que mirava enamorat la grandessa d’aquella dona.

Pepeta, però ja tenia un passat bastant obscur, sobre tot per a la societat conservadora d’aqeulls temps. Al 1875 es va casar amb un exsoldat carlista que aprofità la dot d’en pare Moreu per comprar-se un petit vaixell on fer negocis il.lícits entre Sud Amèrica i Àfrica.

Allà a Àfrica, més concretament a Oràn va ser on va deixar tirada, sense diners i sense manera de tornar a una jove Pepeta embarassada del seu primer fill. Per poder subsistir tocava el piano a les cantines del vell Oràn, les males llengües que també llogava el seu cos. Fins que finalment, uns mariners van tenir a bé portar-la de tornada amb l’ajuda de la seva família. Malauradament el petit va morir de diftèria els primers anys de vida.

L’amor d’en Gaudí a Mataró: Pepeta Moreu

Quan l’Antoni Gaudí la va conèixer feia de professora de música i tall i confecció junt amb la seva germana a l’escola de la cooperativa de son pare. Que les germanes Moreu col.laboraren en aquella escola laica fundada per un ateu no feia cap gràcia a la gent de missa de la Mataró més arcaica. Però a un Gaudí que justament jugava a ser dandy després de néixer a una familia humil. Li enlluernava l’ànima parlar amb una dona d’aquella manera. Tenia tot allò que un prometedor arquitecte que començava a ser famós necessitava; una dona d’impacte, tant físicament com de caràcter.

Així, aquell dia i durant 4 anys agafà el tren la majoria de dimuenges acompanyat de la seva neboda Roseta a passar el dia. Es va aficionar a aquella família de murals inspiradors a les parets. Tant ple de feminitat; amb aires laics i progres que tant li agradava a en Gaudí. Aquella casa que precisament, aquest any ja es pot visitar després de passar per una restauració controvertida. Tenia uns murals que després inspirà a en mateix Gaudí per a la casa Vicens per aquell temps en construcció. Pintures amb escenes de la Bahia de Rio de Janeiro i el Carib.

No us podeu perdre si us interesa el modernisme la Ruta del Modernisme de Mataró, on podeu gaudir en persona la meravellosa casa que tant va a inspirar Gaudí; obra d’en Puig i Cadafalch.

Gaudí esperava el dia en que, després de 8 anys de litigis; per l’abril de 1889 li van concedir a Pepeta l’anul.lació del primer matrimoni per poder demanar-li la mà.

 

jove Antoni Gaudí

 
Una vegada demanat el matrimoni i les carbasses pertinents, donat que ja en tenia anell de promesa amb en Josep Caballol. Gaudí no va tornar a posar els peus a la casa i gaire bé ni a Mataró. On l’obra de l’ara coneguda Nau Gaudí no es va acabar.

Gaudí es va ficar en cos i ànima en l’obra de la Sagrada Família, la qual va signar el contracte un any abans de conèixer la Pepeta. I allà es va resguardar, alguns diuen d’una manera més aviat misògina, entre un misticisme i una religió que poc abans desdeia.

Es pot dir que gràcies a les carbasses de Pepeta tenim la Sagrada Família. I la mateixa Pepeta es va casar un parell de vegades més i va tenir 4 fills més.

Si voleu saber més d’aquesta enigmàtica dona, us recomano el llibre d’en l’Agustí Soler, parent llunyà de la pròpia Pepeta Moreu.

 

llibre Pepeta Moreu

Fonts: antonigaudi.org

 

 

Deixa el teu comentari