Qué fer aquesta tardor a Mataro? Exposicions


Aquesta tardor a Mataró tenim moltes coses a aprendre als diferents Museus i Exposicions… vols saber quines?

MATARO, CAPITAL DEL GENERE DE PUNT

Can Marfà

Setembre:  dissabtes 10 / 17 / 24   a les 18’30h

Octubre:  dissabtes  1 / 8 / 15 / 22 / 24  a les 18’30h

Visita guiada a les sales d’exposició permanent de Can Marfà, que desenvolupa el tercer eix del programa expositiu del Museu de Mataró relacionat amb la història de la ciutat: Mataró, capital del gènere de punt.

Celebrem les Jornades Europees del Patrimoni amb una visita guiada a les sales d’exposició permanent de Can Marfà, que desenvolupa el tercer eix del programa expositiu del Museu de Mataró relacionat amb la història de la ciutat: Mataró, capital del gènere de punt.

La visita proposa un recorregut que ens acosta al procés de fabricació del teixit de punt i l’evolució històrica d’aquesta indústria, que ha esdevingut la de referència de la capital del Maresme. La mostra presenta una acurada selecció d’objectes de diferent tipologia i cronologia: maquinària, indumentària, imatges i documents, procedents de la col·lecció de la Fundació Jaume Vilaseca, que han estat documentats i restaurats amb l’objectiu de posar en valor un dels fons més importants d’Europa en la seva especialitat, i un patrimoni cultural molt representatiu de la història contemporània de la ciutat de Mataró.

maquinaria-museu-genere-punt-canmarfa-ohmataro

VIL-LA ROMANA DE TORRE LLAUDER

Torre Llauder

Setembre:   dissabtes  10 / 24      a les 12h

Octubre:    dissabtes: 8 / 15 / 22 / 29    a les 12h.

Visita guiada a les restes d’una vil·la romana de l’època d’August (final del segle I aC), amb paviments decorats amb mosaic, que va pertànyer al territori de la ciutat romana d’Iluro (l’antiga Mataró romana).

(DARRERES INTERVENCIONS)

Setembre:  dissabte 17 a les 11h.

Amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni proposem una visita guiada al jaciment de Torre Llauder a càrrec de l’arqueòloga i codirectora de l’excavació, Vanesa Muñoz. Durant la visita coneixerem les noves aportacions del treball realitzat pels arqueòlegs durant les darreres campanyes d’excavacions.

La vil·la va ser descoberta l’any 1961 per l’arqueòleg Marià Ribas, i el 1964 va ser declaradaMonumento Histórico Artístico de Interés Nacional –actualment, Bé Cultural d’Interès Nacional–. L’any 1980 es va construir l’equipament que mostra les restes arqueològiques museïtzades del sector residencial de la vil·la. Actualment els treballs arqueològics se centren en l’excavació i documentació del jaciment i en la conservació i restauració de les restes visitables, especialment dels mosaics.

excavacions-llauder-ohmataro

WAB & GAUDI’S ARQUITECTURE

Nau Gaudí

Setembre:  divendres  16  a les 18’30h.

Presentació oficial de “WABA & Gaudi’s architecture” 6 escultures fetes pels artistes internacionals del col·lectiu WABA, que utilitzen el maó com element arquitectònic .  Andrew Burton, Robert Harrison, Gwen Heeney, Jacques Kaufmann, Fritz Vehring i Ulla Viotti

“WABA & Gaudi’s architecture”, s’emmarca dins el 47è Congrés i Assemblea General de l’Acadèmia Internacional de la Ceràmica que se celebra a Barcelona del 12 al 16 de setembre. Enguany el congrés gira entorn a la ceràmica en l’arquitectura i l’espai públic i hi participen 300 congressistes vinguts d’arreu del món, així com institucions culturals diverses com és el cas del Museu Nacional de Catalunya, el Museu Picasso, el CaixaForum o la Fundació Joan Miró, entre d’altres.

L’Ajuntament de Mataró s’ha sumat a aquest esdeveniment internacional oferint a 6 artistes especialistes a treballar a la ciutat.

WABA (World Association of Brick Artists) el van fundar l’any 2011 a Broager, Dinamarca, el canadenc Robert Harrison, l’escossesa Gwen Heeney, el francès-suís Jacques Kaufmann, l’alemany Fritz Vehring i la sueca Ulla Viotti. L’anglès Andrew Burton s’hi va incorporar l’any 2015. Allò que uneix aquest grup de sis artists és la seva passió per la recerca i les possibilitats escultòriques del maó, fet que els ha dut a crear les seves obres al voltant de la Nau Gaudí, construïda, també, amb maons.

La seva passió per la utilització del maó com element arquitectònic s’unirà amb l’arquitectura de la Nau Gaudí a través de sis obres construïdes a la plaça del voltant on romandran exposades, per més endavant ubicar-les a diferents espais públics de la ciutat.

0d504d44f0fb520bd396bcf95ba69de9

NEANDERTALS A CATALUNYA

Del divendres 16  de Setembre a les 20h fins al diumenge 30 Octubre

Inauguració i visita guiada a l’exposició Neandertals a Catalunya, una revisió didàctica de l’estat de recerca sobre l’Homo neanderthalensis al món, i més concretament a Catalunya, on darrerament han aparegut nous fòssils que ens fan replantejar la seva presència a casa nostra.

Comissariada per Josep Maria Fullola, director del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona, i Francesc Xavier Hernàndez, director del Grup de Recerca DIDPATRI, de la Universitat de Barcelona, a l’exposició es responen una sèrie d’interrogants com ara què menjaven, quines creences tenien, com era el seu entorn, on es localitzen els jaciments neandertals a Catalunya o quines connexions genètiques tenim amb ells…

La mostra acompanya els visitants per un viatge als principals jaciments, a partir d’un audiovisual que inclou comentaris, anècdotes i entrevistes a destacats investigadors, i presenta els quatre jaciments més importants del territori: l’Abric Romaní, les Coves de Serinyà, la Roca dels Bous i la Cova del Gegant.

neandertals-ohmataro

20 ANYS DE TRAJECTÒRIA DE l’ACM, ASSOCIACIO PER LA CULTURA I L’ART CONTEMPORANI A MATARO  (1996-2016)   

Ca l’Arenas

Setembre:  divendres 23 a les 19’30h 

Xerrada amb Manuel Guerrero Brullet, crític d’art i membre de l’ACM, Associació per la Cultura i l’Art Contemporani a Mataró.

L’ACM va ser creada l’any 1996 amb la finalitat d’impulsar i realitzar tot tipus d’activitats que contribuissin a la difusió, la recerca, la creació i la investigació de totes les manifestacions artístiques compromeses amb les pràctiques contemporànies. Durant el període 2005-2012, conjuntament amb Transit Projectes, l’associació es va encarregar de la gestió de Can Xalant, Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró.

L’ACM organitza exposicions, concerts, conferències, seminaris, debats i altres esdeveniments que queden documentats en les seves pròpies publicacions, i també edita la revista Roulotte, que compila projectes artístics elaborats en contextos específics.

calarenas

UN TAST A CA L’ARENAS

Setembre:  diumenge 25  a  les  12h.

Octubre:  diumenge 30 a les 12h.

Visita guiada a Ca l’Arenas, Centre d’Art del Museu de Mataró. Us proposem un recorregut per conèixer l’arquitectura de la Casa Arenas, la figura de l’artista i la rellevància de la col·lecció d’art que s’hi conserva i exhibeix.

Durant la visita es farà un recorregut per conèixer els trets arquitectònics més rellevants de la Casa Arenas, obra de l’arquitecte mataroní Emili Cabanyes, construïda a final del segle XIX, a través de les transformacions que s’hi ha fet per convertir-la en un espai per a la conservació i difusió de l’art a Mataró.

L’edifici és un immoble característic de l’eclecticisme estilístic de l’època de construcció, amb elements compositius d’influència anglesa i del primer modernisme. Ens fixarem especialment en els elements originals conservats: la façana original, i a la planta baixa la distribució d’estances on s’ha restituït fusteries, vidres glaçats i paviments hidràulics, així com la decoració de l’habitació Art Decó. El recorregut per les exposicions permetrà copsar la rellevància del llegat Arenas, així com també fer un tast de l’activitat artística a la ciutat i de les col·leccions que s’hi exhibeixen.

EL MUSEU DE MATARO

Can Serra

Setembre: dissabte 24 a les 18h.

Octubre: dissabte 29 a les 18h.

Visita guiada a la mostra permanent del Museu de Mataró, relacionada amb la història de la ciutat. A la primera planta de l’edifici trobarem l’exposició Iluro, ciutat romana, dividida en cinc àmbits temàtics, sobre l’època romana que hem anat descobrint a partir d’un important treball en excavacions. Seguint el fil cronològic, a la segona planta trobarem l’exposició Mataró, ciutat mediterrània, un recorregut per tres grans àmbits de la història des del temps medieval i modern fins a l’actualitat.

DEL CRISTALL I EL PLASTIC EN SOC COMENSAL

Ca l’Arenas

Fins al  23 d’Octubre

Ja parlàvem de l’Eulàlia Valldosera a l’anterior post d’activitats culturals. Penjo el vídeo per tal que ella mateixa us pugui explicar de què va la seva obra ecologista i amb ganes de conscienciar…

SENY I RAUXA A LES SANTES

Destil·leria

Fins al dijous  15 de Setembre

També vam estar a aquesta exposició el dia de la seva inauguració, per recordar-ho aqui teniu l’enllaç de quan la peque i jo vam veure les obres expossades el passat 16 de juliol.  ENLLAÇ

seny i rauxa-santes-destil.leria-ohmataro

PORTES OBERTES LOCAL DEL GRUP FERROVIARI

Ronda Barceló, 71 B

Setembre:  diumenge 18 de  11h a 13h

Es podrà visitar la maqueta ferroviària, que conté amb una reproducció de l’estació de Mataró, per la qual circulen diversos trens digitals del sistema anomenat “de dos carrils”.

Els assistents que vulguin poden portar els seus trens si són de les característiques esmentades (digitals, de dos carrils) per fer-los córrer sobre la maqueta. Podran preguntar el que vulguin sobre el sistema de funcionament i control i veure els treballs que està fent el Grup Ferroviari.

Per a més informació aqui teniu l’enllaç del GRUP FERROVIARI

grup-ferroviari-ohmataro

OBRES I MOBLES

Foment Mataroní

Setembre:   de dilluns  5 al divendres 23 de dilluns a divendres de  16h a 21h

L’objectiu de Toni Ciuraneta és crear objectes dels quals es gaudeixi amb la vista i també amb la resta de sentits.

“Sempre m’ha agradat imaginar coses i construir-les. Treballar amb les meves pròpies mans amb l’objectiu d’aconseguir alguna cosa prèviament imaginada és un repte excitant i temible alhora”.

toni-ciuraneta-ohmataro

MARIO PASQUALOTTO

Col·legi aparelladors i arquitectes tècnics.

Setembre: divendres 30 a les 19’30h.

Heu de passar per l’enllaç i veure les seves obres perque son  una increible mescla de jocs de llum i mobiliari que no passen indiferent. ENLLAÇ 

mario-pasqualotto-bazar4

Deixa el teu comentari