Què saps de l’escultura a Sant Sebastià de Mataró?


Què saps de l’escultura de Sant Sebastià de Mataró? Què saps d’una escultura  d’un tors en un dels llocs més emblemàtics de Mataró? Segur que et sorprendrà de la història de tan conegut indret.

Si mai heu passat, (impossible que no) per la  Cantonada del carrer Barcelona i la baixada de Santa Anna haureu observat aquesta estampa. Gent asseguda sobre la pedra d’una edificació que recull
una escultura del tors d’un home.  FOTO DERECHA

Què saps de l’escultura de Sant Sebastià de Mataró?

Aquest Oh!Caram està escrit per tal que sapigueu que aquesta edificació està feta on estava l’antiga capella de Sant Sebastià al SXVI, just on s’obria el portal de Barcelona a la muralla que encerclava Mataró.

Tant la muralla com la capella estaven destinades a protegir de la pesta a la població, per una banda no deixar passar els infectats (i tampoc als pirates). Per l’altre Sant Sebastià que era l’advocat contra la pesta els mantenia lluny de la malaltia.

Al 1856, enderrocat el portal, els escuts i la capella trobaren refugi al casal  que edificaren a l’espai sobrant, l’actual edifici Can Ximenes de línies neoclàssiques.

Des de llavors al 1936 es conservà una imatge tallada de Sant Sebastià. Fins que al 1985 es va restaurar la capella i es col.locà aquesta nova imatge que tenim ara.    Figura de 115×65 cm feta de bronze, tors humà amb tiges de fletxes clavades. L’escultura reposa sobre un pedestal de marbre 120×60 cm. i és obra de Perecoll.

Pere Coll, més conegut per Perecoll, nascut a Mataró el 1948, és un artista multidisciplinari. Les seves obres van des de l’escultura i la pintura fins el gravat i el disseny de joies. De formació autodidacta; té una àmplia projecció internacional exposant entre d’altres, a Brussel·les, París, Londres, Tòquio i Nova York. Treballa amb preferència el bronze i moltes de les escultures de Mataró són obra seva.

Entre elles:

Angel a la plaça de la muralla de 2005

ocell situada a 1986 al passeig del callao

 

OhMataró-Escultura-Sant-Sebastià-Mataró-Perecoll

 

 

 

Deixa el teu comentari